解説:Nakagawa, N. Feeding rate as valuable information in primate ecology. Primates, 50: 131-141.
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(要旨) 本稿の英文サマリーを中川が和訳したものを以下にしるす。 本総説において,まず採食速度(乾燥重量ベースの分当たりの採食量)に関する情報を用いた野生霊長類の研究の概略を紹介する。。さらには,霊長類採食生態学において採食速度の重要性を要約する。最適採食理論は動物の採食行動を次の3つの側面から取り組んできた。1)最適パッチ選択,2)最適パッチ滞在時間,3)最適食物選択。これらの3つの側面をよりよく理解するために,採食速度,あるいはその関連指標(カロリーやたんぱく質摂取速度など)は,食物や食物パッチの質を評価するのに適当な尺度となった。さらには,採食速度は食物品目ごとに大きくことなり,採食時間は採食量の代替指標としては適当ではないため,採食量を推定するために必須の役割を演じてきた。また,採食速度は,同じパッチ,同じ品目を同時に採食している個体間でも異なっていた。体の大きさや順位に依存した採食速度の違いは,個体に戦略的な行動の選択肢をあたえた。最後に,観察が困難な状況でとられた限られた採食採食速度のデータであっても,霊長類の採食生態の理解には有効であることを議論した。 本稿の冒頭では,記念特集ということで,今西錦司さんの名言「霊長類の野外研究のためには,若干の旅費は別にして,双眼鏡とノートと鉛筆さえあれば,十分なのだ。」を引用した。しかし,なぜこの言葉が選ばれたのか理解しにくいことになっている。実は,査読の過程で,学術論文の書き出しとしてはふさわしくないとして削られた文章がある。近年の霊長類の野外研究では,様々なハイテク機器が使用されるようになっているが,採食速度はあと時計さえあれば測定できる,でもじゅうぶんに有効なツールであることを説いた。この場を借りて披露させてもらう。 In recent years, field primatologists have been
becoming more and more heavily equipped with modern tools: e.g., camera, video-camera, tape-, MD-, DAT- and IC-recorder, GPS-receiver,
laser ranging equipment, transceiver, speaker, microphone, parabolic reflector,
mobile-computer, and some storages of samples for phytochemical, hormonal, and
DNA analysis. These tools provide new information with primate populations (Curtis
and Setchell 2003) studied only using “three sacred treasures” for
fieldworkers, i.e., a binocular,
field notes, and pencils. However, field
primatologists should never forget valuable information provided only by “three
sacred treasures” plus watch, the fourth sacred treasure, I believe. It is intake rate of unit, which is obtained
by counting the number of fruits, or leaves minutely ingested by a monkey. If they collect, and bring the food samples back
to the base camp, and dry them up in open air, or freeze them for preservation
there, dry weight of a fruit or a leaf can be obtained after being transported
to laboratory and dried up to constant weight in a dryer (see Conklin-Brittain
et al. 1998; Lucas et al. 2003). They finally
get feeding rate, which is the number of fruits or leaves ingested per minutes multiplied
by dry weight of a fruit or a leaf.
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